Lån og sikring

 

Sikkerhet

Når du låner penger så snakker vi ofte om lånet er sikret eller om lånet ikke er sikret. Det vil da si om du som låntaker må gi noe for å få pengene eller om det holder at du kun er deg selv og skriver under med at du som person kan betale for lånet. I slike situasjoner er det du som låntaker som er sikkerheten sammenlignet med de fleste andre lån hvor det er en gjenstand eller en annen person som også er sikkerhet.

Egenkapital og risiko

Når du låner penger er det veldig vanskelig å ikke bruke deg selv som sikkerhet i siste instans. Det vil si at du som person må ta regningen om noe skjer. Ser du på tradisjonelle lån som huslån så tar banken og minimerer risikoen på flere forskjellige måter. I første omgang er det du som person som hjelper banken ved å minimere deres risiko ved at du legger inn litt egenkapital i lånet. Her snakker vi vanligvis om egenkapital på 15%. Det at du legger inn egenkapital gjør at banken sitt lån er ganske sikkert. I neste omgang stiller du husets verdi som sikkerhet for banken. Banken kan selge huset om noe skulle gå galt med deres lån. Da du har lagt 15% i huset selv, kan husets verdi synke med 15% uten at banken taper en krone på akkurat dette.

I tillegg til denne sikkerheten så er du sikkerhet. Det vil si at du først hjelper banken med å betale 15% så banken kan ta et 15% fall i verdiene. Skulle gjenstanden falle enda mer i verdi og du ikke har muligheten til å betale for lånet ditt kan banken selge verdien og deretter gå på deg, hvor de ber deg om å betale for resten. Du ender da opp med å tape alle pengene du har lagt inn i tillegg til å sitte igjen med regningen.

Få billige usikrede lån

Som du ser er det mye interessant som ligger og skjuler seg i lån som ikke har en sikkerhet. Det beste ved det hele er at du som ikke har en bolig eller en gjenstand fortsatt kan få lån. Snakker vi om vanlige lån så måtte du ha stilt sikkerhet. Her snakker vi om muligheten for lån uten denne sikkerheten. Det finnes mange forskjellige kostander med lån uten sikkerhet. Vi vil at du skal få et billig lån uten sikkerhet slik at du kan få et lån som du faktisk kan nyte å ha. Det finnes mange varianter av lån hvor du nødvendigvis ikke ender opp med å kunne nyte å ha lånet fordi du bekymrer deg over hvor mye det koster deg å ha lånet. På denne måten er det viktig å betale på lånet og holde privatøkonomien i sjakk slik at du ikke bruker mer penger der du ikke trenger det.